Finale Forum Store | Buy Sheet Music

Pause over a rest on a 1 line staff

General notation questions, including advanced notation, formatting, etc., go here.

Moderators: miker, Peter Thomsen

Pause over a rest on a 1 line staff

Postby xxrich » Thu Oct 12, 2017 1:44 am

A pause over a quarter rest on a 1 line staff. I touch it, and it moves up to where I expect. I look away and it's back on top of the rest. How to fix without screwing anything else up? :-)
xxrich
 
Posts: 9
Joined: Wed Mar 09, 2005 2:12 am
Location: azoony.com

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

by Sponsor

Forum Sponsor
 

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby motet » Thu Oct 12, 2017 1:57 am

This is a bug that's existed forever that MakeMusic is either unwilling or incapable of fixing. When you type Ctrl-D (redraw), you will be shown the real position. When you click on it it jumps to a false position, as you've seen. If you want to move it from its real position, I'm afraid it's a trial and error cycle of move it (click and then use arrow keys), redraw, move it, redraw, until it's where you want it.
User avatar
motet
 
Posts: 1394
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Location: Northern California
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby xxrich » Thu Oct 12, 2017 2:08 am

I totally agree with you as I haven't figured it out for quite some time. Odd, I just found one that is fine. Figures after I (finally) post. But no idea why it's fine and no idea how to fix the others (I'll copy the measure that works perhaps, and edit).
xxrich
 
Posts: 9
Joined: Wed Mar 09, 2005 2:12 am
Location: azoony.com

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby BuonTempi » Thu Oct 12, 2017 9:05 am

motet wrote:This is a bug that's existed forever that MakeMusic is either unwilling or incapable of fixing.

Or other possibilities about which we cannot surmise. If they could fix it at the cost of breaking every existing document's articulations, would you be OK with that?

I think the problem stems from the conflict between setting an articulation with a given horizontal position and also telling it to place itself outside the staff. This is also why articulations refuse to nudge upwards for several nudges as they move from their numeric position up to the 'outside-the-staff' height, after which they start to move.
It's possible that adjusting the articulation definition might improve matters.
User avatar
BuonTempi
 
Posts: 501
Joined: Fri Aug 20, 2010 8:59 am
Finale Version: Finale 25
Operating System: Mac

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby N Grossingink » Thu Oct 12, 2017 11:26 am

Make a copy of the fermata and change the settings-

√ Uncheck "Always Place Outside of Staff"
√ Change position to "Manual".

Does this one work out for you?

N.
Mac Mini 2017 2.6 Ghz, 8Gb RAM
OSX 10.12.3
Finale 2012c & 25.3
Dorico 1.1.10
QuicKeys 4, TG Tools, Patterson plugins, JW plugins
User avatar
N Grossingink
 
Posts: 421
Joined: Mon Dec 19, 2016 2:50 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Finale Version: 2012, 25.3
Operating System: Mac

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby motet » Thu Oct 12, 2017 3:32 pm

I played with the settings, including "place outside staff," with no improvement. Since this is a display issue, it's hard to imagine fixing it would break other files. People have been complaining about this for at least a decade.
User avatar
motet
 
Posts: 1394
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Location: Northern California
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby zuill » Thu Oct 12, 2017 3:59 pm

N Grossingink's method works for me. What's confusing the articulation seems to be that it thinks there are other staff lines there.

Zuill
Windows 7, Finale 2011-v25.4.1
"When all is said and done, more is said than done."
User avatar
zuill
 
Posts: 1067
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:35 pm
Location: Southern California
Finale Version: Finale 2011-v25.4.1
Operating System: Windows

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby motet » Thu Oct 12, 2017 4:14 pm

I guess I didn't check "manual." Good to know. This seems to me to be related to the "dancing articulation" that can occur with a five-line staff (which is what I was referring to that has been around for at least a decade) but perhaps they're unrelated.
User avatar
motet
 
Posts: 1394
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Location: Northern California
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby xxrich » Fri Oct 13, 2017 1:38 am

Sorry for the can of worms :-) I thought of creating a duplicate articulation, just hated to have to do that. But I did and of course it works fine. Thanks all!
-rich
xxrich
 
Posts: 9
Joined: Wed Mar 09, 2005 2:12 am
Location: azoony.com

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby ebiggs1 » Fri Oct 13, 2017 1:53 pm

BuonTempi wrote:
motet wrote:This is a bug that's existed forever that MakeMusic is either unwilling or incapable of fixing.

... If they could fix it at the cost of breaking every existing document's articulations, would you be OK with that?


Absolutely. no question. It needs to be fixed and the sooner the better. IMHO, of course. My guess, they (MM) can't without wrecking the programming budget. Mark A. told me there was just so much money to fix things. Perhaps this is one that doesn't rate very high.
ebiggs1
 
Posts: 133
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:57 am
Location: Spring Hill, Kansas
Finale Version: 25.4 & 2014.5
Operating System: Windows

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby zuill » Fri Oct 13, 2017 2:45 pm

Why not just create the fermata as an Expression? Then you won't have the articulation issue.

Zuill
Windows 7, Finale 2011-v25.4.1
"When all is said and done, more is said than done."
User avatar
zuill
 
Posts: 1067
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:35 pm
Location: Southern California
Finale Version: Finale 2011-v25.4.1
Operating System: Windows

Re: Pause over a rest on a 1 line staff

Postby Vaughan » Sat Oct 14, 2017 10:03 pm

I do this often, especially for fermatas over barlines. It's easy to make one as an expression which always enters at the right spot without need for dragging away from a note or rest.
Vaughan

Finale 3.2 - 25.2, Sibelius 4 - 7
Tobias Giesen's plugins, full version, Robert Patterson plugins, Jari's plugins
MacOS 10.12.3
MacPro (2016) 16 GB, MacBookPro (2011) 8 GB

Amsterdam
Vaughan
 
Posts: 73
Joined: Wed May 12, 2010 2:50 pm
Finale Version: Finale 25
Operating System: Mac



Similar topics


Return to General Finale Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


Music Engravers and Music Copyists
   Finale - Sibelius - Cakewalk - Archives - Finale Books - Contact


Copyright © 1994 - 2017 by C.M. Press, LLC