Audio parts not exporting correctly

General notation questions, including advanced notation, formatting, etc., go here.

Moderators: miker, Peter Thomsen

fiddlecat
Posts: 3
Joined: Mon Jun 29, 2020 11:09 pm
Finale Version: 26.3.0.512
Operating System: Windows

Audio parts not exporting correctly

Post by fiddlecat » Mon Jun 29, 2020 11:39 pm

I extract individual parts from my score and then use those individual parts to export audio files. I then import those files into Pro Tools

All of those audio files, EXCEPT one, are exactly the same size/length . That one "rogue" audio file is slightly larger than the others, enough so that when I import the files into Pro Tools, that one individual instrument is no longer in sync with the rest.

Just to be clear, this is NOT a Pro Tools issue. That single errant file is slightly larger and longer (as verified by the Windows file manager) than the others. They were all extracted exactly the same way from a perfectly synchronized Finale score. The other extracted/exported files are spot on.

The strangest aspect is that the sync error happens somewhere in the middle of the audio file. The first half of the performance is aligned properly. The last one-third of the performance is also fine (I can edit that clip to slightly back into into sync). Something happens in the middle of that exported audio file. Consistently.

Any thoughts?

Re: Audio parts not exporting correctly

by Sponsor

Forum Sponsor
 

User avatar
motet
Posts: 4196
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Audio parts not exporting correctly

Post by motet » Tue Jun 30, 2020 12:39 am

Using Human Playback? Look for an expression or somesuch at the point where it goes awry.

User avatar
Michel R E
Posts: 463
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:16 pm
Finale Version: Finale 2012, 25, 26
Operating System: Windows

Re: Audio parts not exporting correctly

Post by Michel R E » Tue Jun 30, 2020 1:35 am

if you export your audio parts individually, then HumanPlayback will re-interpret them every time.
If you want to save parts in this manner, then you will either have to disable HumanPlayback completely or find the option to not randomize tempos.
User of Finale since version 3.0 on Windows.
Now using a mix of Finale 2012, Finale 25, and 26.1
GPO, Garritan Solo Stradivari violin, Gofriller Solo Cello.
XSamples Chamber Ensemble.
New convert to NotePerformer3.

fiddlecat
Posts: 3
Joined: Mon Jun 29, 2020 11:09 pm
Finale Version: 26.3.0.512
Operating System: Windows

Re: Audio parts not exporting correctly

Post by fiddlecat » Tue Jun 30, 2020 1:51 am

Good leads! Thanks!

Can't get to my computer right now, but I will give it a try tomorrow...

User avatar
zuill
Posts: 3044
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:35 pm
Finale Version: Finale 2011-v26.2
Operating System: Windows

Re: Audio parts not exporting correctly

Post by zuill » Tue Jun 30, 2020 3:14 am

Another approach is to use the Apply Human Playback feature in the MIDI tool. This hardwires the MIDI data, including tempo data, so that all the tracks should be the same length, and should sync up properly. When AHP is done, it gives you the option to set HP to None, which is what you want.

Zuill
Windows 10, Finale 2011-v26.2
"When all is said and done, more is said than done."

User avatar
motet
Posts: 4196
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Audio parts not exporting correctly

Post by motet » Tue Jun 30, 2020 5:50 am

Perhaps you could make your audio tracks by sequentially using the Solo button in the Score Manager to play each instrument alone one at a time, rather than extracting files.

User avatar
Michel R E
Posts: 463
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:16 pm
Finale Version: Finale 2012, 25, 26
Operating System: Windows

Re: Audio parts not exporting correctly

Post by Michel R E » Tue Jun 30, 2020 2:06 pm

motet wrote:
Tue Jun 30, 2020 5:50 am
Perhaps you could make your audio tracks by sequentially using the Solo button in the Score Manager to play each instrument alone one at a time, rather than extracting files.
this will cause the same problem as the OP requires a solution to.

every time the file is replayed for a recording, HP will alter the rhythmic feel slightly, which means the audio tracks will not sync.

regardless of how the individual tracks are made, it will still require either turning off HP's ability to alter the tempo freely (humanizing) or the use of the "apply HP" option, which will set those slight alterations in stone.
User of Finale since version 3.0 on Windows.
Now using a mix of Finale 2012, Finale 25, and 26.1
GPO, Garritan Solo Stradivari violin, Gofriller Solo Cello.
XSamples Chamber Ensemble.
New convert to NotePerformer3.

User avatar
motet
Posts: 4196
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Audio parts not exporting correctly

Post by motet » Tue Jun 30, 2020 3:01 pm

Ah, got it. It's odd that all the parts are in sync but one, though.

fiddlecat
Posts: 3
Joined: Mon Jun 29, 2020 11:09 pm
Finale Version: 26.3.0.512
Operating System: Windows

Re: Audio parts not exporting correctly

Post by fiddlecat » Tue Jun 30, 2020 4:28 pm

Disabled the Human Playback and now everything syncs up perfectly! 😎

Many thanks for the prompt help. Saved me a lot of time and confusion...

Post Reply