Finale Forum Store | Buy Sheet Music

Finale 2015 startup error: Audio Engine failed to load

General notation questions, including advanced notation, formatting, etc., go here.

Moderators: miker, Peter Thomsen

Finale 2015 startup error: Audio Engine failed to load

Postby ry1633 » Wed Jan 16, 2019 5:14 pm

Hi all, I'm getting the 'Audio Engine failed to load' error dialog when I start up Finale (2015). I've been getting this error for several weeks now, but I've been working on a project where I haven't needed the playback so I just ok'ed through it. But I'd like to see if I can fix it.

I tried this fix (https://makemusic.zendesk.com/hc/en-us/ ... p-Windows-), but it did not help because the 'Reset ReWire' option is grayed out for me.
Last edited by ry1633 on Wed Jan 16, 2019 8:18 pm, edited 1 time in total.
ry1633
 
Posts: 28
Joined: Mon Oct 02, 2006 8:30 pm

Re: Finale 2015 startup error: Audio Engine failed to load

by Sponsor

Forum Sponsor
 

Re: Finale 2015 startup error: Audio Engine failed to load

Postby ry1633 » Wed Jan 16, 2019 8:08 pm

I got the error to go away by going to MIDI/Audio / Device Setup / Audio Setup - and then changing the Audio Driver to DirectSound.

But then when I open the Finale file of a string quartet that I am working on, in that file, I have now lost all of my VST sounds. They're all missing and can't be found even after a VST re-scan.
ry1633
 
Posts: 28
Joined: Mon Oct 02, 2006 8:30 pm

Re: Finale 2015 startup error: Audio Engine failed to load

Postby MikeHalloran » Thu Jan 17, 2019 5:23 pm

What version of Finale — 2014.5 for Windows or another?

What OS. Is it 32 or 64 bit?

What VSTs are you using?
Mike Halloran

Finale 26.1 (25.5, 2014.5, PM 2014.5 for testing), SmartScore X2 Pro, GPO5
2010 iMac 2.93G i7, 32G RAM, OS 10.13.3 2T SSD x2
Overture 5, Notion 6, Encore 5.0.7, DP 9.52, Logic Pro X
Legacy G4: OS 10.4.11/9.2, Finale 1998–2011
User avatar
MikeHalloran
 
Posts: 606
Joined: Mon Jan 02, 2017 2:56 am
Location: Sillier Con Valley
Finale Version: 26.1/25.5/PM2014.5
Operating System: Mac

Re: Finale 2015 startup error: Audio Engine failed to load

Postby Luka Puka » Mon Feb 11, 2019 4:29 am

I had the same exact issue and solved it (although I use Finale v25) and my Reset ReWire button was grayed out as well; at the bottom of that website there are two blue bars, one of which is labeled "Finale versions 25 and 26 and FInale 2014.5." I followed the simple instructions in there and no longer get the error, and I can now hear my music when I enter it in and when I play it back.
Luka Puka
 
Posts: 44
Joined: Mon Dec 12, 2016 2:51 am
Finale Version: Finale 25.2
Operating System: Windows



Similar topics


Return to General Finale Help

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 6 guests


Music Engravers and Music Copyists
   Finale - Sibelius - Cakewalk - Archives - Finale Books - Contact


Copyright © 1994 - 2019 by C.M. Press, LLC