Fermata on a default whole bar rest

General notation questions, including advanced notation, formatting, etc., go here.

Moderators: Peter Thomsen, miker

Hector Pascal
Posts: 322
Joined: Tue Dec 20, 2016 11:43 pm
Finale Version: Finale 26
Operating System: Mac

Fermata on a default whole bar rest

Post by Hector Pascal » Fri Oct 16, 2020 3:48 am

Hi all,
5/4, default whole bar rest: I need to add a fermata to this rest. What is the best approach to doing that?

Thanks,
HP.

Re: Fermata on a default whole bar rest

by Sponsor

Forum Sponsor
 

User avatar
zuill
Posts: 3571
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:35 pm
Finale Version: Finale 2011-v26.3.1
Operating System: Windows

Re: Fermata on a default whole bar rest

Post by zuill » Fri Oct 16, 2020 4:17 am

Enter a real whole rest and then you can attach a fermata with the Articulation Tool.

Zuill
Attachments
Fermata Over Whole Rest.jpg
Fermata Over Whole Rest.jpg (9.99 KiB) Viewed 444 times
Windows 10, Finale 2011-v26.3.1
"When all is said and done, more is said than done."

Hector Pascal
Posts: 322
Joined: Tue Dec 20, 2016 11:43 pm
Finale Version: Finale 26
Operating System: Mac

Re: Fermata on a default whole bar rest

Post by Hector Pascal » Fri Oct 16, 2020 5:57 am

Thanks, Zuill! I should have known that :-)

Something else that I wanted to ask:

I have a bar with layer 1 and layer 2, and at the end of the bar, both layers share a single minim rest. How do I force Finale to give me a minim rest for each layer? When I add both minim rests, Finale automatically makes it a single rest.

Thanks,
HP.

Bill Stevens
Posts: 272
Joined: Wed Dec 28, 2016 1:37 pm
Finale Version: 26.2
Operating System: Mac

Re: Fermata on a default whole bar rest

Post by Bill Stevens » Fri Oct 16, 2020 9:56 am

In Simple, type S to split or combine rests.

Bill
Version 26.3 / Mac OS 10.15.5 Catalina
Finale user since the beginning of time.

User avatar
David Ward
Posts: 603
Joined: Thu Dec 01, 2016 4:48 pm
Finale Version: F 25.5 & 26.3
Operating System: Mac

Re: Fermata on a default whole bar rest

Post by David Ward » Fri Oct 16, 2020 10:59 am

Typing S also seems to work in Speedy.
Finale 25.5 & 26.3
Mac 10.13.6 & 10.14.6

User avatar
miker
Posts: 4622
Joined: Fri Mar 13, 2009 4:28 pm
Finale Version: Finale 26
Operating System: Mac

Re: Fermata on a default whole bar rest

Post by miker » Fri Oct 16, 2020 1:34 pm

If you want this behavior through the entire piece, Document Options > Layers > Uncheck Consolidate Rests Across Layers.
Finale 26.3 | SmartScorePro 64
Mac OS 10.15.7 Catalina
Copyist for Barbershop Harmony Society

Hector Pascal
Posts: 322
Joined: Tue Dec 20, 2016 11:43 pm
Finale Version: Finale 26
Operating System: Mac

Re: Fermata on a default whole bar rest

Post by Hector Pascal » Fri Oct 16, 2020 10:46 pm

Brilliant, thank you all!
HP.

User avatar
motet
Posts: 4680
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Fermata on a default whole bar rest

Post by motet » Fri Oct 16, 2020 10:47 pm

I never knew about "S". Good to know.

User avatar
miker
Posts: 4622
Joined: Fri Mar 13, 2009 4:28 pm
Finale Version: Finale 26
Operating System: Mac

Re: Fermata on a default whole bar rest

Post by miker » Fri Oct 16, 2020 11:04 pm

Me neither. Add that one to the bag of tricks!
Finale 26.3 | SmartScorePro 64
Mac OS 10.15.7 Catalina
Copyist for Barbershop Harmony Society

Post Reply