Repeats affecting playback tempo

Discuss playback problems, including VST, Garritan, MIDI, etc.

Moderators: Peter Thomsen, miker

Larry 513
Posts: 2
Joined: Wed Apr 01, 2020 6:16 pm
Finale Version: 2014.5
Operating System: Mac

Post by Larry 513 » Wed Apr 01, 2020 6:30 pm

Running Finale 2014.5 on a mid 2009 macbook pro OSx 10.10.5
Tempo jumped up to nearly double when playback reached a forward repeat.
1. I selected all, used edit filter to clear just Midi Data/Tempo Changes. Did not fix the problem.
2. Removed the one forward repeat. The problem seemed to be fixed until the backward repeat sent playback to the beginning.
From bar 1 it started playing at the randomly faster tempo.
3. Removed all repeats (forward, backward, 2 endings). The piece played my tempo from beginning to end.

My conclusion, which I am at a complete loss on how to fix, is that the repeat tool is somehow corrupting the playback tempo.
Any suggestions (besides the ones I've already tried) would be appreciated.
Also, playback of files without HP is so sub par that I wouldn't even consider that as a work-around, so if that's an
approach you consider feasible, you'd have to sell me on that first.


User avatar
motet
Posts: 8258
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Finale Version: 2014.5,2011,2005,27
Operating System: Windows

Post by motet » Wed Apr 01, 2020 6:33 pm

Human Playback, I suspect. Is there a fermata before the repeat, by any chance?

Larry 513
Posts: 2
Joined: Wed Apr 01, 2020 6:16 pm
Finale Version: 2014.5
Operating System: Mac

Post by Larry 513 » Thu Apr 02, 2020 11:39 pm

Nope.

User avatar
zuill
Posts: 4418
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:35 pm
Finale Version: Finale 2011-v26.3.1
Operating System: Windows

Post by zuill » Tue Apr 21, 2020 6:54 am

You might want to select Custom for HP and try deleting items until the problem clears up. For example, 'Interpret Harmonic Cadences" sometimes causes these kind of problems.

Zuill
Windows 10, Finale 2011-v26.3.1
"When all is said and done, more is said than done."

Ben D
Posts: 1
Joined: Sat Mar 18, 2023 10:13 pm
Finale Version: 27.3
Operating System: Mac

Post by Ben D » Sat Mar 18, 2023 10:38 pm

I had this problem on Mac Finale 27.3. On the second repeat, the tempo went to half speed. The solution was to correct the tempo setting in the playback window. For some reason, it ignored the measure one tempo expression on the second repeat.

Post Reply