Finale Forum Store | Buy Sheet Music

8va/8vb intermittently effective

Discuss playback problems, including VST, Garritan, MIDI, etc.

Moderators: miker, Peter Thomsen

8va/8vb intermittently effective

Postby GarryW » Tue Jan 01, 2019 7:07 am

I've got "Technique Text" trouble.

In the attached fragment, the "8vb" is not working, i.e., it has no effect at all on playback on my machine.

If I try to do the 8vb in a brand-new file containing the same material, then it does work OK. Unfortunately, I really need it to get it working within the large existing file. Deleting and re-inserting the marking doesn't help.

Any ideas?

I'm running Finale 2014.5, on 32-bit Windows

thanks,
Garry

PS - I just had to post the file in .MUS format rather than .MUSX -- I got a "file too big" error. The discussion appears to be the same though.
Attachments
q-8vb-fail4.mus
(177.41 KiB) Downloaded 34 times
GarryW
 
Posts: 53
Joined: Fri Dec 22, 2017 9:13 am
Finale Version: 2014.5 and 26
Operating System: Windows

Re: 8va/8vb intermittently effective

by Sponsor

Forum Sponsor
 

Re: 8va/8vb intermittently effective

Postby motet » Tue Jan 01, 2019 5:30 pm

Deleting it and reapplying worked for me, using MIDI playback (VST didn't work on my system). But the next time I played it, everything was an octave lower and it didn't drop a further octave at the mark. Such are the mysteries of Human Playback. A "loco" set it right again.
User avatar
motet
 
Posts: 3189
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Location: Northern California
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: 8va/8vb intermittently effective

Postby motet » Tue Jan 01, 2019 5:35 pm

Try using the "8" smart line below the staff. That will better show the extent of the 8vb. Even if it's one note.
Attachments
0017.jpg
0017.jpg (19.85 KiB) Viewed 514 times
User avatar
motet
 
Posts: 3189
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Location: Northern California
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: 8va/8vb intermittently effective

Postby zuill » Tue Jan 01, 2019 6:36 pm

I think the playback issues in this file has to do with an odd VST setup. For a short 2 bar example, it seems to be a strange way of doing things. This might have contributed to the playback woes. Each layer is assigned to a different VST Bank. That is totally unnecessary.

Zuill
Last edited by zuill on Tue Jan 01, 2019 6:40 pm, edited 1 time in total.
Windows 7, Finale 2011-v26.1
"When all is said and done, more is said than done."
User avatar
zuill
 
Posts: 2573
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:35 pm
Location: Southern California
Finale Version: Finale 2011-v26.1
Operating System: Windows

Re: 8va/8vb intermittently effective

Postby miker » Tue Jan 01, 2019 6:36 pm

What am I doing wrong? I cannot get the 8vb to show, no matter what I do. Dragging below the staff has no effect. Playback, however, is correct.
Attachments
Screen Shot 2019-01-01 at 10.31.53 AM.png
Screen Shot 2019-01-01 at 10.31.53 AM.png (143.51 KiB) Viewed 499 times
Finale 26 | SmartScorePro X2
Mac OS 10.13 High Sierra
Copyist for Barbershop Harmony Society
User avatar
miker
 
Posts: 4426
Joined: Fri Mar 13, 2009 4:28 pm
Location: Seattle, WA USA
Finale Version: Finale 26
Operating System: Mac

Re: 8va/8vb intermittently effective

Postby motet » Tue Jan 01, 2019 6:38 pm

It's a Smart Line setting.

Someone will be along shortly to say that 8vb is incorrect. 8va below the staff means an octave below, so yours is not wrong.
User avatar
motet
 
Posts: 3189
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Location: Northern California
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: 8va/8vb intermittently effective

Postby miker » Tue Jan 01, 2019 6:40 pm

I know that it is, but sometimes, it's easier to comply than to ejjicate.
Finale 26 | SmartScorePro X2
Mac OS 10.13 High Sierra
Copyist for Barbershop Harmony Society
User avatar
miker
 
Posts: 4426
Joined: Fri Mar 13, 2009 4:28 pm
Location: Seattle, WA USA
Finale Version: Finale 26
Operating System: Mac

Re: 8va/8vb intermittently effective

Postby motet » Tue Jan 01, 2019 6:41 pm

I don't agree that it's incorrect. It's a back formation, sure, but it's in widespread use.
User avatar
motet
 
Posts: 3189
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Location: Northern California
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: 8va/8vb intermittently effective

Postby GarryW » Fri Jan 04, 2019 10:39 am

Back home from Christmas. I've done a work-around: I found an instance where I had an 8vb that was working, but not really needed. So I dragged that 8vb to the spot where I was having the trouble and dropped it there, and it continued to work. Then I went back and patched the spot it came from. Problem resolved... for now.

My thanks to you all for your thoughts and help.

(Note: pardon my "vb" placement style: the vb's are in a Layer that will be rarely actually seen; they're there just to control playback. As for having all those different playback Banks... they were accidentally included in the file I sent. I keep them all separate just so that I never need to actually think about banks. No harm?)
GarryW
 
Posts: 53
Joined: Fri Dec 22, 2017 9:13 am
Finale Version: 2014.5 and 26
Operating System: Windows



Similar topics


Return to Playback Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron

Music Engravers and Music Copyists
   Finale - Sibelius - Cakewalk - Archives - Finale Books - Contact


Copyright © 1994 - 2019 by C.M. Press, LLC