Tremolo bug

General notation questions, including advanced notation, formatting, etc., go here.

Moderators: miker, Peter Thomsen

User avatar
motet
Posts: 3683
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Tremolo bug

Post by motet » Sat Feb 15, 2020 7:01 am

Mark Carlson's question led me to discover that if you check "create playback notes" when creating a tremolo, it hides the accidental on the second note, if present. It must be because the accidentals on the playback notes in layer 4 affect layer 1, even though the layer 4 notes are hidden. (One can, of course, manually force the accidental to appear).

Has the plug-in always been that way?

In general, do accidentals on hidden notes affect visible notes? It seems like if something is hidden, it shouldn't affect what's visible.
Attachments
0221.png
0221.png (31.52 KiB) Viewed 113 times
0220.png
0220.png (32.01 KiB) Viewed 113 times

Re: Tremolo bug

by Sponsor

Forum Sponsor
 

User avatar
zuill
Posts: 2829
Joined: Sat Dec 10, 2016 9:35 pm
Finale Version: Finale 2011-v26.2
Operating System: Windows

Re: Tremolo bug

Post by zuill » Mon Feb 17, 2020 10:24 pm

I believe it has always behaved that way. Try selecting "Hide Layer When Inactive" for Layer 4 in Document Options/Layers. Of course, that won't be of help if you need Layer 4 elsewhere where it needs to show. Otherwise, manually show the accidentals as you have already done. You mentioned the Eb, but the C# also doesn't show.

Zuill
Windows 7, Finale 2011-v26.2
"When all is said and done, more is said than done."

oldmkvi
Posts: 228
Joined: Sat Feb 11, 2017 6:13 pm
Finale Version: 25
Operating System: Mac

Re: Tremolo bug

Post by oldmkvi » Mon Feb 17, 2020 11:03 pm

I've noticed they disappear during Playback, but are there for Printing.

User avatar
motet
Posts: 3683
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Tremolo bug

Post by motet » Mon Feb 17, 2020 11:43 pm

That works--thanks! Though if one has cues in layer 4, then that option may be undesirable. There's also the staff attribute "redisplay accidentals in other layers within measures," but that, too could cause trouble in certain situations.

Post Reply