Understanding staff tool (adjusting distance between staves)

General notation questions, including advanced notation, formatting, etc., go here.

Moderators: Peter Thomsen, miker

bj nick
Posts: 354
Joined: Wed Mar 21, 2007 4:10 am
Finale Version: v26, NP3
Operating System: Windows

Understanding staff tool (adjusting distance between staves)

Post by bj nick » Sun Sep 19, 2021 10:42 pm

So I use the staff tool to adjust staves, usually to fit in something like a hairpin, multiple markings for dynamics, etc. Generally there are no issues, but occasionally I'll be trying to drag one staff up or down, and others tag along with it. I'm careful to make sure only that individual staff is selected, but it doesn't seem to matter; resulting in lots of wasted time constantly having to readjust. What am I missing in terms of doing this properly so I am assured of just moving the one staff at a time?
Finale v. 26, Windows 10, Garritan Instruments for Finale

Re: Understanding staff tool (adjusting distance between staves)

by Sponsor

Forum Sponsor
 

User avatar
michelp
Posts: 1717
Joined: Fri Jul 25, 2003 3:35 pm
Finale Version: 26.3.1, 25.5, Catal
Operating System: Mac

Re: Understanding staff tool (adjusting distance between staves)

Post by michelp » Sun Sep 19, 2021 11:05 pm

What you describe is the default behavior.
To move just 1 staff vertically (not the ones below), hold down the Alt key while dragging the handle (Alt works on the Mac).
Last edited by michelp on Mon Sep 20, 2021 3:51 pm, edited 1 time in total.
Michel
MacOsX 10.14.6, Finale 26.3.1, 25.5, Mac Mini Intel Dual Core i7 3Ghz, 16 Go Ram. Azerty kb. Full TGTools. MOTU Midi Express XT USB, Roland Sound Canvas SC-88vl, MOTU Audio Express. 2 monitors (27' pivot, 24')

User avatar
motet
Posts: 5819
Joined: Tue Dec 06, 2016 8:33 pm
Finale Version: 2014.5,2011,2005
Operating System: Windows

Re: Understanding staff tool (adjusting distance between staves)

Post by motet » Mon Sep 20, 2021 1:06 am

The default behavior makes sense, since usually you want to preserve spacing between other staves.

On the other hand, if by "the others drag along with it" you mean that staff in all systems, that happens if you double-click and drag, which it's possible to do by mistake.

bj nick
Posts: 354
Joined: Wed Mar 21, 2007 4:10 am
Finale Version: v26, NP3
Operating System: Windows

Re: Understanding staff tool (adjusting distance between staves)

Post by bj nick » Mon Sep 20, 2021 3:28 pm

Nope, that nailed it! Alt-key was the answer. Perfect....problem solved. I can understand why it's the default behavior, but in my case I need to make these adjustments all the time and this makes my job much easier and simpler. Thanks!
Finale v. 26, Windows 10, Garritan Instruments for Finale

Post Reply